Η ίδρυση του Προσκοπισμού στις Σάπες.

  Από το βιβλίο [σελ.20] που έγραψε ο συντοπίτης μας Γιώργος Λιπορδέζης διαβάζουμε τα εξής: 

  "Το 1934 ήρθε ένας δάσκαλος από τον Πέπλο Έβρου, Ιωσήφ Νικολαΐδης το όνομά του. Διοργάνωσε εγχορδη μουσική της Κοινότητας, έπαιζε βιολί πολύ καλό. Ο ίδιος έγραφε και ποιήματα. Πολλά παιδιά ωφελήθηκαν.  Δημιούργησε τον προσκοπισμό εδώ στις Σάπες. Ήταν τέλειος αρχηγός, με πολλές ικανότητες. Μάζεψε πολλά παιδιά, τους έβαλε στην ιδέα της προσκοπικής ζωής. Στην αρχή τρεις ενωμοτίες, λόγω ελλείψεως ρούχων με ιδανική πατριωτική εκπαίδευση. Ήταν κάτι το εκπληκτικό που μίλησε στην ψυχή των παιδιών. Εγώ ήμουν από τους πρώτους και γρήγορα έγινα Ενωμοτάρχης. Μας έμαθε να αγαπάμε κάθε ελληνικό. Να βοηθάμε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση. Την τιμιότητα, την εργατικότητα. Ακόμα αντηχούν τα βροντερά λόγια του: "Γράψε μέσα στην ψυχή σου τα πέντε γράμματα που κάνουν τη λέξη ΕΛΛΑΣ και τότε θα αισθανθείς μεγαλείο".  Με αυτό το μεγαλείο μεγάλωσε η τότε γενεά και όταν ήρθε η ώρα, με το χαμόγελο στα χείλη, όπως είπε και η μεγάλη Βέμπο, τρέξαμε στο κάλεσμα της πατρίδας, για την τιμή και τη δόξα της Ελλάδας".

  Και ο ίδιος ο Γ. Λιπορδέζης με το φίλο του Νίκο Μαυρίδη, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο Σώμα των Προσκόπων στις Σάπες.

  Μετά την απελευθέρωση των Σαπών από τη βουλγαρική κατοχή ο προσκοπισμός άρχισε και πάλι να κάνει τα πρώτα του βήματα. Από τους πρώτους αναδιοργανωτές του ήταν ο Πασχαλίδης Τόζιος για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη δραστηριότητα ο Δημοσθένης Κρυστάλλης. Συνέχισε ο Τάσος Σταυρίδης. Σήμερα ο προσκοπισμός στις Σάπες βρίσκεται σε χειμερία νάρκη!

  Προσπάθησα να καταγράψω τα ονόματα των Τοπικών Εφόρων και τα χρονικά διαστήματα στα οποία είχαν αυτή την ιδιότητα. Έμαθα ότι τα αρχεία βρίσκονται στην Κομοτηνή και σε επικοινωνία με τον Τάσο Σταυρίδη έμαθα τα παρακάτω στοιχεία:

ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΦΟΡΟΙ Τ.Ε. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΑΠΩΝ
1. Λιπορδέζης Γιώργος
2. Μαυρίδης Νίκος
3. Καπέτσης Νίκος
4. Πασχαλίδης Τόζος
5. Κρυστάλλης Δήμος:  περίπου μέχρι το 1980
6. Κρυστάλλης Αθανασιος: περίπου 1980 - 1991
7. Σταυρίδης Αναστάσιος 1992 - 2003

  [θα προστεθούν και άλλες πληροφορίες]



Σάπες 1934.  Ο Γ. Λιπορδέζης και ο Ν. Μαυρίδης, πρόσκοποι στις Σάπες, το 1934. Είναι η παλιότερη φωτογραφία που βρήκα από τον προσκοπισμό στις Σάπες. (Φωτό: αρχείο Γ. Λιπορδέζη)


Σάπες 1937:  25 Μαρτίου 1937.  Μετά από την παρέλαση των προσκόπων. Διακρίνονται από δεξιά  οι:  Νίκος Μαυρίδης, Γιώργος Λιπορδέζης, Θωμάς Τρικούπης, Γεώργιος Μπακιρτζής και Βασίλειος Καραμιχαηλίδης (ήταν θείος της Κούλας Σταυρίδου, που μετά απο τρία χρόνια, το 1940, σκοτώθηκε απο τους Γερμανούς) με τον υπαρχηγό τους Χρήστο Τσέλο (φωτογραφία αρχείο Γ. Λιπορδέζη)


1937: Συνάντηση των προσκόπων των Σαπών και της Νέας Σάντας στις 21/2/1937. Αδελφωμένοι για πάντα έγραφε ο Γ.Λιπορδέζης πίσω από τη φωτογραφία.


 Σάπες 1947. Τρεις πρόσκοποι από τους οποίους αναγνωρίζω τον Κώστα Γιουφτσιάδη και Θαν. Βαλασιάδη με την τρομπέτα. Ο τρίτος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Κώστας Λοΐζος, που αργότερα είχε κατάστημα υποδημάτων για πολλά χρόνια.  Πίσω στη φωτογραφία έγραφε: Σώμα Ελλήνων Προσκόπων: 1η Ομάς Σαπών.


Σάπες 28 Αυγούστου 1948. Κατάθεση στεφάνων. Ο πρόσκοπος Κώστας Γιουφτσιάδης καταθέτει στεφάνι ως εκπρόσωπος των προσκόπων. Η ημερομηνία (28/8/1948) που γράφει πίσω από τη φωτογραφία με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι γινόταν κάποια τελετή προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. (foto: αρχείο Κ. Γιουφτσιάδη).

.

H φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Ανδρέα Καφετζή. Αναφέρεται στην περίοδο του 1948 περίπου. Μια ομάδα προσκόπων και λυκόπουλων γυρίζει από μια κυριακάτικη εκδρομή. Εκείνη την εποχή οι ομαδάρχες μαζί με τις ομάδες τους, κάθε Κυριακή πήγαιναν κοντινές εκδρομές γύρω από τις Σάπες και ασχολούνταν με όσα ο προσκοπισμός τους δίδασκε. Δεν αναφέρω ονόματα γιατί δεν είμαι σίγουρος. Θα το κάνω για όσους μάθω μελλοντικά.


24/08/1952: Στην κατασκήνωση της Αγίας Παρασκευής Μάκρης. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τη φωτογραφία ο προσκοπισμός στις Σάπες βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη την εποχή εκείνη. Μια φωτογραφία με ιστορία 64 χρόνων!  Η διαμονή των παιδιών στις κατασκηνώσεις είχε μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Εκτός από τη διασκέδαση και την ψηχαγωγία είχε και χαρακτήρα εκπαιδευτικό με βασικό κριτήριο την καλλιέργεια της φιλίας και της ομαδικής συνεργασίας.  Από τα πρόσωπα που εικονίζονται αναγνωρίζω τους: Νίκο Καπέτση (με τα πολιτικά), Νίκο Τσιαντούκα και Κώστα Κρυστάλλη, Κώστα Βραδέλη, Χρήστο Θωίδη, Βαγγέλη Χαδόλια, Πάνο Τσιάκο, Δημήτρη Μπεκιαρίδη, Γιώργο Φωτακάκη και Γιώργο Πολυχρονιάδη. Για τα υπόλοιπα πρόσωπα θα επανέλθω.  Αρχείο φωτογραφίας: Πάνος Τσιάκος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΚΗ


Μια σειρά πέντε φωτογραφιών της εποχής 1952-53 από το αρχείο του Νίκου Τζάκη. Στην πρώτη ο Ακέλας των λυκοπούλων Κώστας Γιουφτσιάδης αγκαλιά με μια ομάδα μικρών. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας υπάρχει χειρόγραφο κείμενο που λέει: "Πρόσκοποι στην κεντρική όδο των Σαππών - 1949". Μένει να διευκρινήσω για το αν πρόκειται για Σάπες. 

Οι επόμενες τρεις φωτογραφίες είναι από εκδηλώσεις της ίδιας ημέρας. "25η Μαρτίου 1953". Στην πρώτη: Τσιαντούκας Νίκος, (?), Αγγελίδης Σταύρος και Τζάκης Νίκος, έξω από την εκκλησία πριν την κατάθεση. Στη 2η, η ομάδα των προσκόπων συνοδεύουν τη σημαία προς το Ηρώον. Αυτό που βρισκόταν ανάμεσα στο Δημοτικό και την εκκλησία. Στην 3η φωτό, τα Λυκόπουλα με επικεφαλής το Νίκο Τζάκη παρελαύνουν προ των επισήμων. Στην τελευταία φωτό, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιά (1953) στην κατασκήνωση της Αγίας Παρασκευής, η υπεύθυνη ομάδα ετοιμάζουν το γεύμα των κατασκηνωτών. 

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com