ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ...

  Ήταν, αλλά και εξακολουθεί ακόμη, από τα πιο γνωστά ονόματα στον τόπο μας, τα τελευταία 50 χρόνια! Χιλιάδες  επισκέπτες  ερχόταν στις Σάπες αποκλειστικά για να γευτούν στην ταβέρνα τους τα νόστιμα μεζεδάκια.  Μπριζολάκια, παϊδάκια, κεφτεδάκια, συκωτάκια, γλώσσες μοσχαρίσιες ήταν οι παραγγελίες των θαμώνων. Ποτέ κανείς δεν έφυγε παραπονεμένος. Η ποιότητα των εδεσμάτων είχε διπλή εξήγηση. Πρώτα οι έμπειροι ιδιοκτήτες τους επέλεγαν με αυστηρά κριτήρια τα προϊόντα τους από τα συνεργαζόμενα μαγαζιά και μετά ήταν η εξαιρετική μαγειρική ικανότητα του προσωπικού. Ταυτόχρονα η επιχείρηση σε καθημερινή βάση διέθετε και φαγητά μαγειρεμένα, όπως γεμιστά, φασολάδα, κριθαράκι και τόσα άλλα. Τα πρωινα διέθετε και το γνωστό πατσά.

  Δυο ήταν τα αδέλφια που λειτουργούσαν την ταβέρνα. Ο κυρίως υπεύθυνος ήταν ο Αλή Γκιουβεΐ Χασάν, ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Συνεργάτης του και συνεταίρος ο μικρότερος αδερφός Σαρησακάλ Αλή, ο οποίος όμως το 1990 περίπου έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Ο Αλή Γκιουβεΐ έφυγε από τη ζωή πολύ πρόσφατα (2012).  Σήμερα η επιχείρηση συνεχίζει τη λειτουργία της από το Χουσεΐν, το γιο του Αλή, ένα νέο άνθρωπο που συνεχίζει την παράδοση της ποιότητας χωρίς να αλλάξει τίποτα.  

  Στο κτίσμα στο οποίο λειτουργεί η ταβέρνα, θυμάμαι, όταν ήμουν μικρό παιδί, τη δεκαετία του '50, ότι ήταν εργαστήριο παρασκευής αεριούχων ποτών από το Ζαμπογιάννη...  Από συζητήσεις με παλιούς Σαπαίους πήρα την πληροφορία ότι εκεί υπήρχαν ζωγραφισμένες στους τοίχους κάποιες αγιογραφίες, που σημαίνει ότι ίσως κάποια εποχή λειτούργησε ως εκκλησία βουλγαρική! 


15 Αυγούστου 1968: Στο πανηγύρι της Παναγίας του Ιασίου. Όπως έγραψα και σε άλλο σημείο, τις   δεκαετίες του '50 και του'60, στον τόπο μας γινόταν μεγάλα πανηγύρια στους οικισμούς του Δήμου Σαπών. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ήταν και αυτό του Ιασίου. Χιλιάδες ήταν οι προσκυνητές και οι επισκέπτες στο χωριό.  Κι επειδή τότε τα μεταφορικά μέσα ήταν ελάχιστα οι οικογένειες πήγαιναν στο Ιάσιο με τα δικά τους αμάξια και κάρα από την προηγούμενη μέρα. Αν θυμάμαι καλά το πανηγύρι ήταν τριήμερο. Πολλοί επαγγελματίες θεωρούσαν ως μια καλή ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτήν την κοσμοσυρροή και μετέφεραν εκεί την "πραμάτεια" τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αλή Γκιουβεΐ Χασάν με το μικρό τότε αδερφό του, περίπου 16-17 χρόνων. Απόδειξη η μοναδική αυτή φωτογραφία από το πανηγύρι του 1968. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ήδη νύχτα και το μαγκάλι είναι γεμάτο με σουβλάκια ή κάτι παρόμοιο. Αρκετές κατσαρόλες περιέχουν άλλα φαγητά. Ένας πελάτης προμηθεύται το βραδινό του φαγητό, ενώ ο Χασάν ελέγχει τα νομίσματα.


Ο Γκιουβεί Χασάν με την άσπρη ποδιά κάθεται στο τραπέζι κάνοντας για λίγο παρέα στους πελάτες του μαγαζιού. Ήταν ένας εξωστρεφής και ευγενικός άνθρωπος και δεν παρέλειπε να συνομιλεί μαζί τους. Όρθιος, πίσω του ο Αλή. Η παρέα που κάθεται στο τραπέζι φαίνεται να έχει καταναλώσει μερικές φιάλες μπύρα ΦΙΞ και ρετσίνες Μαλαματίνα. Για κάποιο λόγο τοποθέτησαν πάνω στα μπουκάλια μερικά χαρτονομίσματα. Για τα ονόματα θα επανέλθω...

 

Τα δυο αδέρφια στην παλιά είσοδο της ταβέρνας.


Στην ταβέρνα η παρέα φίλων του Αλή. Περισσότερα προσεχώς. Δεξιά, σε άλλη παρέα αναγνωρίζω τον κουρέα Φεϊμί.


Οι άνθρωποι που φρόντιζαν για την καλή λειτουργία της επιχείρησης. Τα δυο αδέρφια, ο Μουσταφά, που εγώ τον θυμάμαι, μέχρι και πρόσφατα να εργάζεται ως προσωπικό για πολλά χρόνια. Τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί. Ο τέταρτος είναι ο μάγειρας. 


Πρωτομαγιά 1983. Αυτή τη φωτογραφία τη βρήκα στο αρχείο του Κώστα Γιουφτσιάδη. Είναι μια   πρωτομαγιάτικη παρέα συγγενών και φίλων. Φωτογράφος είναι ο Αλέκος Χαρισιάδης. Από αριστερά ο Χασάν με το γιο του Αλή Χουσείν, ο Θύμιος Ουρεϊλίδης, ο Κώστας Γιουφτσιάδης, η Γεωργία Ουρεϊλίδου με τα παιδιά της Ρένα και Αναστάσιο, Πίσω ο Μουσταφά με την οικογένειά του, η Χαρίκλεια Χαρισιάδου, η Ζωή Γιουφτσιάδου με τις γυναίκες και τα παιδιά του Χασάν και του Αλή και τελευταίος ο Αλή, ακουμπισμένος στον κορμό του δέντρου.


Σάπες 2012: Η είσοδος της ταβέρνας "η μέλισσα", σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Τα τελευταία χρόνια από τους υπεύθυνους έγιναν αρκετές παρεμβάσεις επέκτασης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Στην είσοδο τοποθετήθηκε ξύλινο κεραμοσκεπές στέγαστρο με αρκετά τραπέζια για τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης στον αύλειο χώρο έγιναν προσθήκες και βελτιώσεις χώρων και τραπεζοκαθισμάτων. Σήμερα η επιχείρηση λειτουργεί από το Χουσεΐν, γιο του Αλή Σαρησακάλ.


Σάπες 2012: Μια άποψη από το εσωτερικό της ταβέρνας, όπως είναι σήμερα. Ημέρα Παρασκευή και μέσα υπάρχει το αδιαχώρητο. Τους τελευταίους 3-4 μήνες, πού μας χάνεις πού μας βρίσκεις, εδώ καταλήγουμε πολλά Παρασκευιάτικα μεσημεράκια με το φίλο και συμμαθητή μου μου Νίκο. Γευόμαστε με καλή παρέα τους νόστιμους μεζέδες της ταβέρνας-εστιατορίου και σας αποδεικνύω έμπρακτα την ακρίβεια των γραφομένων μου.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ



Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com