Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά από το Λουλέ Μπουργκάς. Ιστορικά γνωστό ως Αρκαδιούπολη, είναι πόλη και περιοχή στην Επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατ. Θράκης.
Το αρχαιότερο πρόσωπο που είναι γνωστό είναι ο Άγγελος (1850-1930 περίπου) και η Δόμνα Κεχαγιά (1858-1952). Ο Άγγελος και η Δόμνα ήρθαν στις Σάπες ως πρόσφυγες σε μεγάλη σχετικά ηλικία. Είχαν δυο παιδιά, τον Αφεντούλη και τη Δέσποινα και άλλα δυο υιοθετημένα, ορφανά λόγω των δύσκολων εκείνων καιρών!
Στους προσφυγικούς καταλόγους της ΕΑΠ εμφανίζονται με τα ονόματα που έφεραν από τη γενέτειρά τους. Συγκεκριμένα:
1. Μπουρνουσούζης ή Εντίρσελης Αφεντούλης Άγγελος-Λουλέ Βουργάζ -40 Εκκλησιών Α.Μ. 47151
2. Μπουρνουσούζη ή Ιντέρνελη Δόμνα - Λουλέ Βουργάζ -40 Εκκλησιών Α.Μ.47152Μ
Το όνομα μπουρνουσούζ σήμαινε στην πατρίδα τους ο άνθρωπος που έχει περιουσία. Στην Ελλάδα άλλαξε το επώνυμο σε Κεχαγιάς.
Είχαν δυο παιδιά, τον Αφεντούλη, τη Δέσποινα και άλλα δυο υιοθετημένα, ορφανά λόγω των δύσκολων εκείνων καιρών!
Η Δέσποινα ήταν ήδη παντρεμένη με το Στέργιο Βραδέλη ή Μπραδέλη, όπως αναφέρεται στους καταλόγους με τα στοιχεία:
Μπραδέλη Δέσποινα Στέργιος, γένους Μπουρνουσούζη- Λουλέ Βουργάς -40 Εκκλησιών 47195Μ, ενώ του αντρός τα στοιχεία ήταν:
Μπραδέλης Στέργιος Αλεξ. Αχμέτ Βεη Βιζύης - Α.Μ. 47194 Σάππαι.
> Ο Αφεντούλης Κεχαγιάς (1897-1993), παντρεύτηκε γύρω στο 1924 στις Σάπες, τη Χρυσή το γένος Σκοπιανού. Απέκτησαν 4 παιδιά. Τους: Άγγελο, Ευγενία, Δημήτριο και Ευφροσύνη (Φρόσω).
1 Ο Άγγελος (1927/2015), παντρεύτηκε τη Σουλτάνα. Απέκτησαν δυο παιδιά. Τον Αθανάσιο και τη Χρυσούλα.
2. Η Ευγενία, παντρεύτηκε τον Κυριάκο Οικονομίδη στην Κομοτηνή. Απέκτησαν δυο παιδιά. Το Γιώργο και τον Αφεντούλη.
3. Ο Δημήτρης, [1932-2017], παντρεύτηκε την Αργυρώ. Απέκτησαν δύο παιδιά. Τη Χρυσούλα και τον Αφεντούλη.
4. Η Ευφροσύνη (Φρόσω), παντρεύτηκε το Γεώργιο Βουκουρεσλή και απέκτησαν δυο παιδιά, τη Χρυσάνθη και την Ευθυμία. (Θεσσαλονίκη).
>Η Δέσποινα, (1890-1994) παντρεύτηκε, όσο ακόμη ζούσαν στην Ανατ. Θράκη, το Βραδέλη Στέργιο (1886-1940) με καταγωγή από το Αχμέτ Μπέη, χωριό κοντά στο Λουλέ Μπουργκάς. Απέκτησαν έξι παιδιά. Τους: Αλέκο, Άγγελο, Δημήτριο, Λαμπρινή, Δόμνα και Κων/νο. (Περισσότερα στο όνομα "Βραδέλης Στέργιος"). -Καταγραφή: 2018-2021]. (Ευχαριστώ τη Φρόσω Κεχαγιά-Βουκουρεσλή).
Σάπες 1924: ο γάμος του Αφεντούλη και της Χρυσής το γένος Σκοπιανού.
Μοναδικής αξίας οικογενειακή φωτογραφία. Γαμπρός ο Αφεντούλης Κεχαγιάς, από την Αρκαδιούπολη (Λουλέ Μπουργκάς) Σαράντα Εκκλησιών. Νύφη η Χρυσή Σκοπιανού του Δημητρίου, από το Αχμέτ Μπέη Βιζύης. Ήταν κοντινά τα μέρη. Πρόσωπα ιστορικά για την οικογένεια που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν στο οικογενειακό τους δέντρο. Ξεκινάμε από τους μεγαλύτερους στην ηλικία. Ο Άγγελος Κεχαγιάς (το όνομα άλλαξε στην Ελλάδα- 3ος από αριστερά με το σκούφο). Η Δόμνα Κεχαγιά, η γιαγιά δεξιά στην άκρη. Δίπλα της η Δέσποινα Κεχαγιά-Βραδέλη, αδερφή του Αφεντούλη. Δίπλα στη νύφη η αδερφή της Παναγιώτα, το γένος Σκοπιανού. Δεξιά από το γαμπρό η επίσης αδερφή της νύφης Λαμπρινή-Λαμπάδω. Άλλο ένα πρόσωπο που αναγνωρίστηκε από ταυτοποίηση είναι ο Λεωνίδας Αγγελίδης, πίσω από τη νεαρή Λαμπρινή.
Σάπες, εποχή Εμφυλίου Πολέμου. Η φωτογραφία είναι από τις ελάχιστες που έχω για την εποχή αυτή και έχει και μια ευχάριστη ιστορία. Γιορτή του Αγίου Αθανασίου, το στρατιωτικό όχημα σε αποστολή με οδηγό τον Άγγελο Κεχαγιά. Κάπου στο δρόμο η ρόδα πατάει νάρκη. Δεν γνωρίζω ακριβώς τη συνέχεια, αλλά η έκρηξη δεν έγινε και οι στρατιώτες βγαίνουν όλοι σώοι!!!
Σάπες, γύρω στα 1951 στη γειτονιά τους τα δυο αδέρφια. Η Φρόσω και ο Δημήτρης Κεχαγιάς.
Περίπου την ίδια εποχή με την προηγούμενη φωτογραφία. Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μέστης. Φαίνεται να κάνουν βόλτες οι δυο φίλοι. Ο Νίκος Τσαντούκας και ο Δημήτρης Κεχαγιάς. Με μια προσεκτική ματιά θα δει κανείς ένα πανώ του οποίου φαίνεται να γράφει: "ΔΗΜΟΤΑΙ ΣΑΠΠΩΝ". Πιο πάνω γράφει και κάτι άλλες λέξεις. Στο βάθος φαίνονται πολλές μικρές σημαιούλες και πλήθος κόσμου να περιμένουν κάτι. Δική μου υπόθεση είναι ότι περιμένουν να υποδεχτούν κάποιο επίσημο πρόσωπο. Μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσα ότι την εποχή εκείνη επισκέφθηκε τις Σάπες, ο τότε διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος. Μένει να εξακριβωθεί...
Οι τρεις φίλοι, Κώστας Παπαδόπουλος, Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης και Δημήτρης Κεχαγιάς επισκέφθηκαν κάποιο χωριό. Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες.
Στο πάρκο των Σαπών και σε διαφορετική εποχή, η θεία Φρόσω με τις μικρές ανιψιές της Χρυσούλες και οι δυο.
Πρωτομαγιά (περισσότερα αργότερα)...
Τα περισσότερα παιδιά μου είναι γνωστά. Δε γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες. Θα επανέλθω.
Από τις γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου Σαπών στο νέο Εθνικό Στάδιο. Στο κέντρο η Χρύσα Κεχαγιά...
Και μια φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο. Σάπες 2004. Ήταν τότε που το σχολείο μας έκανε μια έρευνα με θέμα: Επαγγέλματα και Τέχνες που χάθηκαν ή χάνονται στις Σάπες". Μια ομάδα παιδιών συναντήθηκε με τον Άγγελο Κεχαγιά στις εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων και συζήτησαν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και τις προοπτικές που είχε η δουλειά του. Μάλιστα η έρευνα αυτή καταγράφηκε σε μορφή βιβλίου. Περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για πολλά επαγγέλματα και τέχνες που υπήρχαν παλιά στον τόπο μας... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Πρώτη ανάρτηση: 22/2/21