22/10/1964. Tέσσερις από τους παλιούς μου συμμαθητές στο Γυμνάσιο και αν θυμάμαι καλά ήταν η τελευταία χρονιά που φορούσαμε τα μαθητικά πηλίκια. Θυμάμαι πως τα καλύτερα και τα ακριβότερα ήταν του Δαγκαζιάν από Βιοτεχνία της Κομοτηνής. Η καλύτερη τσόχα με γαλάζιο σκούρο χρώμα! Η κουκουβάγια κεντημένη με χρυσή κλωστή και τα δύο μεταλλικά γράμματα Γ.Σ. (Γυμνάσιο Σαπών). Από αριστερά (επάνω) ο Νίκος Πάπος, ο Δημητράκης Παπάζογλου, ο Δαμιανός Χαστάς και κάτω ο Κοσμάς Κηπουρός. Από την παρέα, μόνο με το Νίκο έχω επικοινωνία. Με τους άλλους τρεις καμιά, χωρίς να φταίνε αυτοί. Ευθύνη έχω κι εγώ. Εκείνο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι τα χρόνια εκείνα ήμασταν μια μεγάλη παρέα συμμαθητών που οι παλιοί ακόμη τη θυμούνται. Όμως η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Χάθηκαν οι επαφές, έσβησαν οι μνήμες! (αρχείο φωτογραφίας: Γιώργος Ψωμιάδης).
25/03/1964: Για να μην αδικήσω και τις παλιές μου συμμαθήτριες, παρουσιάζω και μια φωτογραφία με τέσσερις από αυτές, στην Α' τάξη, που είναι η Σούλα Μεϊντάνη, η Αγγελική Κουκουτόλια, η Καίτη Νικολαΐδου και η Μαρία Κομνηνακίδου. Στην προηγούμενη φωτογραφία είδατε τους μαθητές με τα πηλίκια. Εδώ βλέπετε τις μαθητικές ποδιές που φορούσαν τότε οι μαθήτριες και που αν δεν κάνω λάθος ήταν η τελευταία χρόνια και για τις ποδιές. Η φωτογραφία είναι στην αυλή της εκκλησίας, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, λίγο πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Για τις επαφές και την επικοινωνία ισχύουν τα ίδια. Φταίει βλέπετε και η γενιά μου που έχει κακές σχέσεις με το διαδίκτυο και δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε ούτε και σε ηλεκτρονική μορφή! (αρχείο φωτογραφίας: Γιώργος Ψωμιάδης).
Γύρω στα 1964... από εκδρομή του τότε Γυμνασίου Σαπών, υποθέτω στο Πρωτάτο παρατηρώντας τον τεράστιο κορμό του πλατάνου (μπορεί να κάνω και λάθος). Δίπλα στις μαθήτριες διακρίνονται τα σακίδια τα οποία περιείχαν τα τρόφιμα των εκδρομέων, άρα πρόκειται για ολοήμερη ημερήσια εκδρομή. Οι μαθήτριες είναι η Σούλα Κηπουρού, η Ρένα Χαστά, η Βαρβάρα Θεμελή και κάτω η Δημητρακοπούλου. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Γιώργου Ψωμιάδη.
Η ομάδα του Γυμνασίου Σαπών όπως την αλίευσα από το φίλο Κυριάκο Κεσκεσιάδη. Γράφει ο ίδιος τα εξής! "1965-Η ποδοσφαιρικη ομάδα της 6ης τάξης Γυμνασίου Σαπών. 'Ορθιοι απο αριστερά: Ηλίας Γιαννόπουλος (προπονητης), Μάκης Πετρόπουλος, Θέμης Τζανίδης, Γκόρας Θεόδωρος, Κυριακάκης Δημήτριος, Κοκκίνης Παρασκευάς, Αντωνιάδης Γιώργος. Καθήμενοι: Σμυλανάκης Χριστόδουλος, Μουζούκης Γιάννης, Κελέσης Ευριπίδης, Νικηφορίδης Παύλος,Καρυπίδης Νίκος. (εγώ εκεινη τη χρονια πήγαινα στο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης).
Σάπες 27 Ιουνίου 1965: Δυο μαθητές του Γυμνασίου Σαπών μεταφέρουν ένα τεράστιο ταψί στο φούρνο για ψήσιμο. Επειδή, προς το παρόν δεν έχω άλλη πληροφόρηση, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω για τη φωτογραφία αυτή. Η ημερομηνία παραπέμπει στη λήξη της σχολικής χρονιάς. Υπόθεση: το σχολείο θα οργάνωσε τη τελευταία εκδρομή της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της τελευταίας τάξης ετοιμάζουν το αποχαιρετιστήριο γλέντι. Σωστά; Από τους μαθητές θυμάμαι το όνομα του Χρήστου Μανουσαρίδη (δεξιά), για τον άλλο μαθητή κάτι σαν Σταύρο Φιλιππίδη θυμάμαι, αλλά θα το σιγουρέψω. Η φωτογραφία μου άρεσε γιατί δείχνει την πλατεία με τον πλάτανο, το μπακάλικο του πατέρα μου (αριστερά), το περίπτερο του Πέτρογλου και δεξιά το περίπτερο του Κουσίδη. [αρχείο Γ.Ψωμιάδη]
Τη φωτογραφία μου έστειλε ο Μανώλης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι οι εκδρομές γινόταν πολύ διαφορετικά από το σήμερα. Οι μαθητές δεν διανυκτέρευαν σε ξενοδοχεία, αλλά σε σχολεία. Αυτό το θυμάμαι κι εγώ. Η εκδρομή της τάξης μου (ο γύρος της Πελοποννήσου), είχε αρκετές διανυκτερεύσεις, αλλά όλες γινόταν σε σχολεία. Είχαμε μαζί μας ράντζα και σ' αυτά κοιμόμασταν. Το πρωί τα μαζεύαμε, τα φορτώναμε στο πούλμαν και το βράδυ της ίδιας ημέρας στην επόμενη διανυκτέρευση σε κάποιο άλλο σχολείο μιας άλλης πόλης. Όμως οι αναμνήσεις αυτών των εκδρομών θαρρώ πώς ήταν πιο όμορφες από τις σημερινές...
Σάπες 28 / 10 / 1966. Τη φωτογραφία αυτή την πρόσθεσα στις 21/01/2013, με αφορμή ένα λυπηρό γεγονός! Από τους τέσσερις μαθητές ο ένας (δεξιά όπως βλέπουμε) είναι ο Αθανάσιος Τζιερτζής (για μας ο Σάκης). Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της απώλειας ενός φίλου και συντοπίτη μας. Ένα από τα καλύτερα παιδιά της σχολικής μας εποχής, που παρέμεινε για όλη του τη ζωή και ένας εξαίρετος φιλόλογος καθηγητής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σάπες, όπου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο και στο 6/τάξιο Γυμνάσιο. Από τους πρώτους μαθητές στην τάξη του. Έκανε τα πρώτα βήματα της καθηγητικής του πορείας στο ίδιο σχολείο. Αργότερα μετατέθηκε στην Κομοτηνή, όπου και έκανε την οικογένειά του. Λίγο πιο μεγάλος από εμένα θα τον θυμάμαι ως έναν από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους. Φίλε μου Σάκη ... να είσαι καλά εκεί στη νέα σου ζωή!!! (Αρχείο φωτογραφίας: Γιώργου Ψωμιάδη). Οι άλλοι μαθητές είναι ο Σταύρος Φιλιππίδης, ο ... (θα τα προσθέσω μόλις σιγουρευτώ). Θέλω να προσθέσω το μήνυμα που έγραψε η Δέσποινα Μαλλίδου, μια από τις παλιές του μαθήτριες: '' O Capitano, mio capitano....δάσκαλοι και καθηγητές γίνονται πολλοί αλλά λίγοι κατορθώνουν να γίνουν δάσκαλοι ζωής, χαρισματικοί, ικανοί να νίωσουν τις δυνατότητες που κρύβει ο κάθε μαθητής, να μιλήσουν για όνειρα, για ελευθερία, ήμουν τυχερή που ήμουν μαθήτρια σου, καλό ταξίδι δάσκαλε.....''.
Αντιγράφω και το μήνυμα της Όλγας Ρεφειάδου, επίσης μια από τις παλιές μαθήτριές του. ''Οι καλοί ποτέ δεν άντεχαν πολύ. Καλό ταξίδι σου γλυκέ δάσκαλε και χαιρετισμούς στους δικούς μας".
1968: Από την εκδρομή του Γυμνασίου Σαπών στο Ιάσιο. Προς το τέλος της χρονιάς, μια ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ημερήσια εκδρομή σε κάποιο γειτονικό τόπο αναψυχής που βρισκόταν ακόμη και μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις Σάπες. Κασσιτερά, Συκορράχη, Ιάσιο, ήταν κάποιοι από τους προορισμούς! Και βέβαια τότε οι εκδρομές αυτές γινόταν με τα πόδια! Υπήρχε η ελευθερία να χρησιμοποιήσεις και γαϊδουράκι, αν διέθετες! Στην παραπάνω φωτογραφία είναι η Ε' τάξη με τον καθηγητή Στ. Χατζησταύρου. Από τους μαθητές αναγνωρίζω τους: Γιάννη Μολλάκη, Χρ. Σαρίδη, Τσιτσαράκη, Νίκο Φελλά, Γεωργία Σεραϊτίδου, Μουτσάνα Ελένη, Αυτζάκη, Χατζηδημητρίου, Γούναρη, Σταυρόπουλο Σταύο, Λιούρμπα, Πετρίδη Γιώργο, Χατζοπούλου Σούλα, Ζαμπατέλη Άννα, Μαρτ. Γκαζίνο, Όλγα Μισσαρβίδου, Ξανθούλα Φωτακάκη, Ονούφριο Ουρεϊλίδη, Τσιτσιπά, Γιώργο Οικονομίδη και Άγγελο Δεβετζή. Η τάξη φαίνεται να διέθετε και μουσικές επιλογές. Μόλις διακρίνεται μια κιθάρα, που ο φωτογράφος την έκοψε, αλλά και ένας δίσκος μουσικής "long play". Κάθε βοήθεια δεκτή για τα άλλα παιδιά. (Αρχείο: Όλγας Μισσαρβίδου).
1969 Από θεατρική παράσταση του 6ταξίου Γυμνασίου Σαπών. Το έργο παίχτηκε στις 25 Μαρτίου 1969, από τους μαθητές της ΣΤ' τάξης με τον τίτλο: "Ρήγας Φεραίος''. Το ρόλο του Ρήγα είχε ο Σταύρος Πετμεζάς (δεξιά). Ο διπλανός είμαι εγώ, στο ρόλο του αυστριακού αστυνομικού Ρίζεμπεργκ, που εντόπισε και συνέλαβε τον ποιητή της Επανάστασης. Δίπλα μου ο Γ. καραγκιοζάκης, ο βοηθός μου! Το σκηνικό που βλέπετε, μαζί με άλλα 2-3 φτιάχτηκαν από τον αξέχαστο φίλο μου Σταύρο Αγγελίδη κι εμένα. Η κατασκευή τους άρχισε αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων με εργαστήριο αμέσως μετά την είσοδο στο σχολείο. Τεράστια πανιά και κουτιά μπογιές ήταν απλωμένα για μήνες. Θυμάμαι ότι σε κάποια μαθήματα (με την άδεια του Γυμνασιάρχη βέβαια) δεν είχαμε πατήσει ούτε μια φορά, για τρεις περίπου μήνες! Όταν, μετά τη γιορτή, μπήκαμε στο μάθημα των Αγγλικών, η καθηγήτρια μας πήρε για νέους μαθητές! Ο βαθμός μου στο μάθημα; Μου φαίνεται 11. Δεν εκτίμησε τον κόπο μας η καλή μας καθηγήτρια...
Mάιος 1969. Οι μαθητές της ΣΤ τάξης, της τάξης μου. Από την εκδρομή στην Ολυμπία κλπ. Από αριστερά επάνω: οι δύο σύζυγοι των καθηγητών μας. Μετά οι: Αναγνώστου, Τσιτσαράκη, Μπαξεβάνη, Ελενίδης (γυμνασιάρχης), Μητριτζίκης (καθηγητής), Κομνηνακίδου, Νικολαΐδου, Μπογατζάκη, Ασημάκη, Ψωμιάδου,
Καθιστοί: (;) Σκαμνός, Σμυλανάκης, Κοκκίνης, Καραγκιοζάκης, Αγγελίδης, Γρηγορόπουλος, Καφαλής, Κάλτσος, Γεωργαντάς,
Κάτω: Κεραμυδάς, Κουκάκης, Πανδρακλάκης, Τσολακίδης, Καζακίδης, Διαμαντίδης, Ζαφειριάδης, Τσιμουρδάγκας,
Πιο κάτω: Πετρίδης, Χατζεϊπίδης, Πάπος, Πετμεζάς, Τσολακίδης. (αρχείο Γ. Κεραμυδά)
Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής 1969: Μια ομάδα μαθητών-αθλητών του Γυμνασίου Σαπών που εκπροσώπησε τότε το σχολείο στους μαθητικούς αγώνες σε νομαρχιακό επίπεδο. Την εποχή εκείνη, πρώτα χρόνια της χουντικής επταετίας, είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια του αθλητισμού και ιδιαίτερα του κλασικού αθλητισμού. Από τη φωτογραφία αναγνωρίζω τους: Ντίνα Παπαδοπούλου, Μπογατζάκη, Γ. Γρηγορόπουλος, (;), Όλγα Τζανίδου. Στη μέση: (;), Τ. Πανδρακλάκης, Τ. Χατζεϊπίδης, (;) και κάτω ο υποφαινόμενος ! (αρχείο: Δημ. Πανδρακλάκη).
1969: Γυμνάσιο Σαπών-Μαθητές της Δ' τάξης. Με τον καθηγητή Φυσικής Μπουλταδάκη, οι μαθητές της Δ' τάξης πραγματοποίησαν την εκδρομή τους σε κάποια περιοχή της Β΄Ελλάδος. Πρέπει να ήταν εξαιρετικής αντοχής η ξύλινη γέφυρα που άντεξε το βάρος πάνω από 30 μαθητών. Για τα ονόματα θα επανέλθω, αλλά αν και γνωρίζω αρκετούς δεν θα τα αναφέρω, για να μην αδικήσω τους υπόλοιπους. (αρχείο: Δημ. Πανδρακλάκη).
Γυμνάσιο Σαπών: Θεατρική παράσταση 25ης Μαρτίου 1970. Για τις λεπτομέρειες της φωτογραφίες θα επανέλθω. (αρχείο Δημ. Πανδρακλάκη).
Γυμνάσιο Σαπών: 1971: Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών και μαθητριών στο τέλος της θεατρικής παράστασης που δόθηκε τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα επανέλθω. (αρχείο: Δημ. Πανδρακλάκη).
1971: Μια ομάδα μαθητών και μαθητριών από την εκδρομή της ΣΤ τάξης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Κι εδώ, για τα ονόματα θα επανέλθω. (Αρχείο: Δημ. Πανδρακλάκη).
1971: Από την ίδια εκδρομή με την πιο πάνω φωτογραφία. Στο βάθος ο καθηγητής Κατρανιάς. Οι μαθητές ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο. (Αρχείο: Δημ. Πανδρακλάκη).
21/6/1971: Η τελευταία φωτογραφία των αποφοίτων του Γυμνασίου Σαπών (6τάξιο). Οι περισσότεροι καθηγητές και καθηγήτριες μου είναι γνωστοί ως φυσιογνωμίες. Ζητώ τη βοήθειά σας για κάποια πρόσωπα. Από αριστερά αναγνωρίζω τους: Μητριτζίκη, (;), Χατζησταύρου, (;), Σπανοπούλου, (;), Κατρανιά, Ελενίδη, Λουρίκα, Πιστοφίδου, Καραστέργιου, (;), Τέλιο και Λύκογλου. Για τα ονόματα των μαθητών - μαθητριών θα επανέλθω. (αρχείο: Ισίδωρ. Καραθανάση).
Στην Ακρόπολη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τον Παρθενώνα, οι απόφοιτοι μαθητές του 1971. Είναι τα ίδια παιδιά με την πιο πάνω φωτογραφία. (αρχείο: Ισίδωρου Καραθανάση).
Σάπες: Από εκδρομή του Γυμνασίου Σαπών γύρω στα 1973. Και οι καθηγητές, πέρα από την αυστηρότητά τους, είχαν και τις διασκεδαστικές τους στιγμές, όπου φανέρωναν ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Στη φωτογραφία οι καθηγητές Μητριτζίκης και Παυλίδης χορεύουν με ...χάρη! Πίσω τους οι καθηγητές: Χρήστος Κοτσώνης, Μουζουράκη και Πόπη Κεραμιδά. (Φωτο αρχείο Φωτεινής Ψαθά)
28 Iουνίου 1973: Τραπέζι αποχαιρετισμού μεταξύ καθηγητών και μαθητών της χρονιάς εκείνης. Μετά από 6 χρόνια με τα ποτηράκια στο χέρι επισφραγίζουν μια γόνιμη πιστεύω προσπάθεια που έφτασε στο τέλος της για να ξεκινήσει μια άλλη. Από δω και πέρα το κάθε παιδί θα τραβήξει το δικό του δρόμο. Μετά από 40 σχεδόν χρόνια γνωρίζει πια ο καθένας το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δρόμου. Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε τους καθηγητές: Γιώργο Μητρητζίκη, Πόπη Κεραμιδά και Κακαγιά. Ο Γιουφτσιάδης Κώστας με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Από τους μαθητές αναγνωρίζονται από αριστερά: Καφαλή, Ρούφου Δήμητρα, Σκαρλατάκη, Δαμιανίδης Αριστ. Κουσίδης Δημ. Μαρία, Γκασδάρης, Λαφτσή Γιώτα και Κυριτσάκης. Για την επαλήθευση των ονομάτων περιμένω τη βοήθειά σας. (αρχείο: Γιουφτσιάδη Κων/νου)
25 Mαρτίου 1973. Μετά την παρέλαση. Μια μέρα γιορτινή για όλους. Μια παρέα μαθητριών, οι περισσότερες συμμαθήτριες, έχουν πάει βόλτα στο "Δενδράκι" για μια αναμνηστική φωτογραφία. Δεν ξέρω αν γνώριζαν τα κορίτσια ότι εκεί που κάθονται ήταν το μνήμα ενός χότζα, και δεν ξέρω για ποιο λόγο ήταν φτιαγμένο εκεί. Το 1975 το χάλασαν και στη θέση του, μετά από πολλές διαδικασίες, χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Για το ιστορικό του ναΐσκου διαβάστε στη σελίδα "τόποι λατρείας". Στη φωτογραφία από αριστερά: Διαμαντίδου, Μαρίνου Στέλλα, Φωτεινή Ψαθά, Μάγδα Παπαδοπούλου, Δ.Ρούφου, κάτω Ανανιάδου Ρούλα. [αρχείο Παπαδοπούλου Μάγδα]
H τάξη των αποφοίτων του 1975, με διευθύντρια τη Λέτη Αικατερίνη, που σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη. Αναγνωρίζω ακόμη τους καθηγητές Ματάκο Γιάννη, Μουζουράκη, Μεμεκίδη Σπύρο, Μουστακλή Χριστίνα, Κατρανιά Ε. Κουτσοδόντη Μαρία, Παπαϊωάννου Βάντα, Τράκα Αδριανό, Κελνικόλα, Κοτσώνη Χρήστο.
Σάπες: Γυμνάσιο Σαπών, γύρω στα 1975. Από την Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια γίνεται η τελετή παράδοσης της σημαίας του σχολείου στο σημαιοφόρο της χρονιάς. Στο βήμα η Διευθύντρια του Γυμνασίου Λέτη Αικατερίνη κρατάει τη σημαία μιλώντας προς τους μαθητές της. Σε στάση προσοχής και με σεβασμό οι επίσημοι φορείς του τόπου, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παρακολουθούν την τελετή.
Σάπες: Γυμνάσιο Σαπών, γύρω στα 1975. Από την Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Η φωτογραφία είναι συνέχεια της προηγούμενης. Φαίνονται οι παραστάτες του σχολείου και όπως βλέπουμε ήδη ο σημαιοφόρος κρατάει με ιδιαίτερο σεβασμό τη σημαία την οποία μόλις πριν από λίγα λεπτά παρέλαβε από τη διευθύντρια.