Σύμφωνα με τις περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.
Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.
Απολυτίκιο
Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.
Λαογραφία
Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως:
Αναληψού, στη Σαντορίνη. Αναληψιός, στη Θράκη. Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.
Συναληψιού, στη Ρόδο. Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.
Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».
Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.
Λίγα λόγια για τους κατοίκους της Αετοκορυφής...
Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Πιο κάτω αναφέρω τα περισσότερα ονόματα (όσα εντόπισα) από τους καταλόγους της ΕΑΠ των Αγροτών Προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αετοκορυφή.
Η παλιά του ονομασία ήταν "Τσαμουρλή" (τουρκική ονομασία), σημαίνει λασπότοπος. Στους προσφυγικούς καταλόγους της Ε.Α.Π. αναφέρεται με το όνομα ως "Κους Τεπέ Α'' (Κορυφή του πουλιού). Το 1928 μετονομάζεται σε "Αετοκορυφή".
Ο πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 94 μόνιμοι κάτοικοι και το 2011 μειώθηκαν στους 87.
Η ίδρυση της Ενορίας της Αετοκορυφής χρονολογείται πριν από το 1932, σύμφωνα με το Αριθμ. 927/2015/724/3.4.2015/15 (ΦΕΚ 932 Β/21-05-2015) : Αναγνώρισις συστάσεως Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, συμφώνως προς το άρθρον 25 του Ν. 4301/2014.
..........
33. Ενορία του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος χωρίου Αετοκορυφή, με έδρα την τοπικήν Κοινότητα Αετοκορυφής Ροδόπης, της Δημοτικής Ενότητος Σαππών, του Δήμου Μαρωνείας – Σαππών, της Περιφερειακής Ενότητος Ροδόπης, της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ιδρυθείσα προ του έτους 1932, ως εμφαίνεται εκ της υπ’ αριθμ. 25/11.12.1932 αποφάσεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας.
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ [46301-46360]
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤ. ΓΕΝΝΑ-40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 46335
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΗΡΑ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΡΣ-ΚΑΥΚΑΣΟΥ 46301Β
ΓΙΑΝΝΕΛΑΚΗΣ Ή ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46311
ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΟΡΤΑΚΡΣΗ-ΑΔΡ/ΠΟΛΕΩΣ 46328
ΚΑΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46335
ΚΝΙΚΟΣ ΦΩΚΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΝ-ΠΕΡΓΑΜΟΥ 46315
ΚΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝ.ΨΕΥΤΕΛΗ ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΝ-ΠΕΡΓΑΜΟΥ 46316Μ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΟΡΤΑΚΡΣΗ-ΑΔΡ/ΠΟΛΕΩΣ 46330Μ
ΚΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46314
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ή ΚΕΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46308
ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΝ.ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46326
ΜΟΣΧΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46336
ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΓΑΝΤΖΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46341
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46312
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46313
ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΔΑΦΝΗ ΧΗΡΑ ΔΗΜ. ΜΕΓΑ ΒΟΓΙΑΛΙΚ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ 46301
ΠΑΝΤΡΑΚΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46303
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ή ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ή ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΛΟΥΚΙΟΪ-ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46332Μ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ή ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ή ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46331
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ή ΠΑΠΑΔΙΑΝΗ ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46332
ΠΑΠΑΔΙΑΝΑΚΗΣ ή ΠΑΠΑΔΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46333
ΠΑΠΑΔΙΑΝΗ ή ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝ:ΤΣΑΝΤΑΚΗ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46322
ΣΚΑΡΛΕΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46334
ΣΜΗΛΑΝΑΚΗΣ Ή ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΓΑΝΤΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46324
ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΠΑΝΟΡΓΙΑ ΧΗΡΑ ΚΩΣΤΗ ΓΕΝΟΣ ΔΙΣΛΗ ΚΙΟΥΡΤΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46305
ΤΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46306
ΤΡΑΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46340
ΤΣΑΚΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΡΑΝΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46302
ΤΣΑΚΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΛΕΝΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46303Μ
ΤΣΙΡΙΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΦ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46323
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46317
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΔ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46337
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46338
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46339
ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46319
ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46320
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Όπως στους περισσότερους οικισμούς της περιοχής μας γινόταν πανηγύρια, έτσι και στην Αετοκορυφή οι κάτοικοι γιόρταζαν τη γιορτή της Αναλήψεως με όση λαμπρότητα επέτρεπαν οι δυνατότητες του χωριού. Ο σεβασμός και η αγάπη των κατοίκων στα έθιμα που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους οδηγούσαν στην έκφραση της πίστης στα Θεία και τις Παραδόσεις. Παράλληλα η οργάνωση του πανηγυριού τους έδινε τη δυνατότητα να γιορτάσουν φορώντας τα καλά τους, να αφήσουν για 1-2 ημέρες τις αγροτικές εργασίες και να γλεντήσουν με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια στην πλατεία του χωριού.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων των γύρω οικισμών που ερχόταν οικογενειακά να παραβρεθούν στη λαμπρή τελετουργία της εκκλησίας, να προσκυνήσουν την Άγια Εικόνα και μετά να χαρούν συμμετέχοντας στις λαϊκές εκδηλώσεις.
Προσωπικά δεν έχω πολλές εντυπώσεις από το πανηγύρι της Αετοκορυφής. Θυμάμαι λίγες φορές το εκκλησίασμα, τη βρύση με το νερό και το βράδυ το γλέντι στην πλατεία του χωριού. Συγκριτικά, ήταν υποδεέστρο σε πλήθος κόσμου από αυτά της Μέστης, του Πρωτάτου και τοου Ιασίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
1934. Από το πανηγύρι της Αετοκορυφής. Από δεξιά ο Παναγιώτης Πέτρογλου, η γυναίκα του Δέσποινα, η μητέρα του Παναγιώτη η Ξαφίνη. Και μόνο η παρουσία της δίνει πρόσθετη αξία στην οικογενειακή φωτογραφία. Οι άλλες οι γυναίκες είναι οι δυο αδελφές της Δέσποινας , η Σουλτάνα με τον άνδρα της Δημήτρη Καπζάλα και η Ευγενία, με το μωρό. μπορεί να ειναι η Ολυμπία. Δική μου υπόθεση: το αγοράκι όρθιο πρέπει να είναι ο Γιάννης του Αναστάση, γεννημένος το 1927. Ηλικιακά ταιριάζει να είναι. [Αρχείο-πληροφορίες: Μαίρη Κ. Πέτρογλου].
Η γιορτή της Αναλήψεως τιμήθηκε στην Αετοκορυφή . Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ενώ παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. [Από τη σελίδα του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών]....
ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ: Δυο μοναδικές φωτογραφίες παρμένες από έντυπο του δήμου Σαπών το 1961, (με δήμαρχο το Χρ. Τσιτσώνη), που αναφερόταν σε έργα του δήμου της εποχής εκείνης. Στην επάνω φωτογραφία γράφει ο ίδιος ότι πρόκειται για ετοιμόρροπο οίκημα που από το 1923 οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ως εκκλησία μέχρι το 1961. Στη δεύτερη φωτογραφία ο καινούριος τότε ναός της "Αναλήψεως του Σωτήρος". (φωτο: Χρ. Τσιτσώνη).
Αετοκορυφή 1952: Στο πανηγύρι της Αναλήψεως. Ήταν τα χρόνια εκείνα που κάθε χωριό είχε και το δικό του πανηγύρι. Η Αετοκορυφή τιμούσε τη γιορτή της Αναλήψεως. Και βέβαια το τιμούσαν στο σύνολό τους οι κάτοικοι της περιοχής μας. Ήταν θρησκευτική γιορτή, αλλά ήταν και μια ευκαιρία για ξεκούραση και λίγη διασκέδαση για τις οικογένειες. Ο φακός του φωτογράφου αποτύπωσε μια τέτοια όμορφη εικόνα που αποκτά την ιδιαίτερη αξία της μετά από 65 και πλέον χρόνια! Τα περισσότερα είναι συγγενικά πρόσωπα. Από αριστερά: Γιάννης και Ξανθούλα Πέτρογλου (αδέλφια) του Νικολάου, Παναγιώτης Πέτρογλου, Κατίνα Μιλτσιάδου, Κάτω: Χρυσούλα Πέτρογλου, Γκοτζαρίδου Παναγιώτα, Δέσποινα και ο μικρός γιος της Κώστας, Πατρούλα Τζανίδου. (Αρχείο: Ξανθούλα Κιρκινέζη).
ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ 2020: Ο ναός της Αναλήψεως όπως είναι σήμερα. Όπως έγραψα και πιο πάνω ο κυρίως ναός έγινε το 1961, με δήμαρχο το Χρήστο Τσιτσώνη. Από τότε μέχρι σήμερα γίνονται προσθήκες και μεταβολές προς βελτίωση της εμφάνισης, αλλά κυρίως για λόγους λειτουργικούς.
Όσοι από εσάς, έχετε παλιές φωτογραφίες από το πανηγύρι της Αετοκορυφής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου...
Ανάρτηση: ΜΑΙΟΣ 2020