Ο Δημήτρης Σταυρίδης, γνωστός στους παλιούς Σαπαίους ως Τάκης, είναι το ένα από τα 5 παιδιά του εργολάβου Αλέξανδρου Σταυρίδη. Στα πιο μικρά του χρόνια δούλεψε πλάι στον πατέρα του στις οικοδομικές εργασίες. Για αρκετά χρόνια δραστηριοποιήθηκε στις Σάπες, με το εμπόριο των υφασμάτων. Τον θυμάμαι με ένα αυτοκίνητο κλειστό φορτηγάκι, φορτωμένο με τόπια από υφάσματα, τα οποία πωλούσε κυρίως στην περιφέρεια του Νομού. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μετακόμισε στην Αλεξ/πολη, όπου και διατηρούσε κατάστημα υφασμάτων. Εγώ το θυμάμαι να είναι στο δρόμο που έστριβε προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Τώρα την επιχείρηση συνεχίζει ο γιος του Αλέκος σε άλλη διεύθυνση.
Από τον Τάκη έλαβα πολλές φωτογραφίες της παλιότερης εποχής για τις Σάπες. Έκανα μια επιλογή και σας παρουσιάζω μερικές, τις πιο χαρακτηριστικές.
Σινέ Σταυρίδη: Γύρω στα 1960. Ο Τάκης βοηθάει στη λειτουργία του "Σινέ Σταυρίδη" από το ταμείο του κινηματογράφου. Προσέξτε τις τιμές. Γενική είσοδος δρχ. 5 και παιδικά: δρχ. 3.
Γύρω στα 1957. Αναμνηστική φωτογραφία φίλων και γνωστών, επάνω στο εργολαβικό φορτηγό του Αλέξανδρου Σταυρίδη, πατέρα του Δημήτριου, δεξιά κάτω στο φορτηγό. Φαίνεται να χτίζεται ένα οίκημα χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω την περιοχή του. Από τα άλλα πρόσωπα αναγνωρίζω τον Κώστα Ουρεϊλίδη (με το μαύρο).
Γύρω στα 1950, παρέα φίλων του Δημήτρη Σταυρίδη, (δεξιά) ένα από τα παιδιά του εργολάβου Αλέξανδρου Σταυρίδη σε κάποια γιορτή στο χωριό της Συκορράχης. Προσέξτε την πινακίδα όπου ονομάζει τα χωριό ώς Συκαράγη. Δεν αναγνωρίζω τα ονόματα των άλλων δυο φίλων του.
Πριν από το 1950. Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς σημαιοστολισμένος στις 25/3/1949 ή 50. Στη φωτογραφία ο Τάκης Σταυρίδης, που μου την έδωσε. Εγώ παρατηρώ τα μαγαζιά που φαίνονται κυρίως στη δεξιά πλευρά. Είναι εκεί που σήμερα είναι η Εθνική τράπεζα και τα προηγούμενα προς το ΠΑΛΛΑΔΙΟ.
Την ίδια εποχή ο Τάκης σε μαθητική ηλίκια, με τον τελευταία λέξη της μόδας! Ενδιαφέρον παρουσιάζει το φόντο της φωτογραφίας. Βγάζω το συμπέρασμα ότι είναι Κυριακή και έχει ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία, καθώς ο κόσμος κατεβαίνει προς την αγορά. Πίσω διακρίνεται το προσωρινό ηρώο που υπήρχε την περίοδο 1946-1950, ανάμεσα στο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία. Δεξιά φαίνονται και πολλές πέτρες, προφανώς για να χτιστεί ο περίβολος, που μέχρι τότε δεν υπήρχε.
Γύρω στα 1950. Ο Δημήτρης ως μαθητής καταθέτει στεφάνι στο παλιό ηρώο, αυτό που βλέπετε στην προηγούμενη φωτογραφία.. Από τα υπόλοιπα πρόσωπα αναγνωρίζω το Γρηγόρη Χαριτόπουλο και μάλλον ο Πασχαλίδης Π.
Γύρω στα 1969 πριν από την κατάθεση στο ηρώο. Ο πατέρας συμμετέχει στην παρέλαση ως μέλος των ανδρών του Τ.Ε.Α. Σαπών και ο γιος ως λυκόπουλο.. Παράλληλες πορείες σε μια όμορφη εποχής νιότης.
Γύρω στα 1971. Ο πατέρα Τάκης με το γιο του Αλέκο με το κινητό υφασματοπωλείο σε ώρα δουλειάς. Υφάσματα, πουκάμισα, πετσέτες ρούχα και πολλά άλλα είδη προικός, περιμένουν την πελατεία, σε κάποιον από τους οικισμούς της περιφέρειας. Μια όμορφη φωτογραφία, όπου ο μικρός Αλέκος φαινόταν ότι θα γίνει ο διάδοχος του πατρικού επαγγέλματος. Από μικρός στα βάσανα, που λένε...
Γύρω στα 1971. Παρέλαση των ανδρών του Τ.Ε.Α. Σαπών (Τάγμα Εθνοφυλακής Αμύνης) μπροστά από τους επισήμους. Οι τρεις ομαδάρχες Δημ. Μπεκιαρίδης, Δημ. Σταυρίδης και Κίμων Μπακιρτζής.